SEO Nedir?

SEO nedir?

SEO nedir sorusunun cevabını hemen verelim ve sözün geri kalanına daha sonra devam edelim. Kısaca SEO olarak bilinen kavram aslında İngilizce Search Engine Optimization kelimelerinin kısaltılmış halidir. Peki, bununla ne anlatılmak isteniyor derseniz onu da açıklayacağız elbette.

SeoResim3Bu sayfalarda SEO hakkında aradığınız her şeyi bulmanızı hedeflediğimiz için işe alfabesinden başlamayı ve buradan devam ederek karanlıkta hiçbir şey bırakmamayı kendimize ilke edindik.

SEO kelimesinin basit Türkçe karşılığı aslında meseleyi en iyi özetleyen ifade olmaktadır. Türkçeye arama motoru optimizasyonu olarak çevrildiğinde maksadın ne olduğu hemen anlaşılabilir.

Her arama motorunun kullanıcılara hizmet verirken aradıklarına en yakın sonucu sunabilmek için geliştirdiği bir algoritma bulunmaktadır. İnternet siteleri bu algoritmaların çalışma mantığını hesaba katarak kendilerini daha iyi ifade etme yollarını ararlar. Kabaca bu çalışmaları SEO olarak ifade etmek yanıltıcı olmayacaktır.

SEO kavramı içerisinde site içi SEO (on page SEO) ve site dışı SEO (off page SEO) olarak iki farklı çalışma yer alır. Detaylarına burada girmesek de bunları arama motorlarına siteyi tanıtmak için sitede yapılacak işlemler ve bu amaçla backlink gibi başka siteler nezdinde yapılan çalışmalar olarak ifade etmek mümkündür.

Yukarıda anılan her iki işlem de yasal sınırlar içerisinde bulunurken black hat SEO olarak adlandırılan ve arama motorlarınca onaylanmayan ve legal sayılmayan yöntemler de bulunmaktadır. Bu yöntemler ilk başta sonuç veriyor gibi görünse de başarı kısa vadeli olmakta ve sonunda bu yöntemleri kullanan siteler arama motorları nezdinde yasaklı siteler haline gelmektedir.

SEO kavramının tarihi doğal olarak çok gerilere gitmemektedir. 2006 yılında ilk kez Rohit Bhargava tarafından ortaya atılan kavram, dijital pazarlama mensupları arasında ilgi görünce geliştirilmeye ve kurallar silsilesinin uzadığı bir hale bürünmüştür.

SEO kavramı aslında son derece geniş bir alanı ve iş ve işlemler bütününü ifade eder. Çok küçük birkaç örnek vererek konunun detaylarının ne boyutta olabileceğini de gözler önüne sermiş olalım. Statik IP, W3C uyarlaması, robots.txt dosyası kullanımı, meta etiketleri kullanımı, anahtar kelime kullanımı ve bunların doğru işaretlenmesi gibi kuralların dışında çok sayıda bileşen SEO kavramının unsurları arasında yer alır.

[sc name="paylasbuton"]

SEO Nedir?” hakkında 3 yorum

  1. hakanım

    arka planı değişin babacan bence yani, hiç bir seo sitesinde görmedim böyle. Sade bir şey olsun.

    Cevapla
  2. hakanım

    Xpihas ve Karnak, hayırlı uğurlu olsun. Seo konusunda iyi makaleler hazırlayacağınızdan eminim. Bildiklerinizi yazayım deseniz on numara bir site olur. İş ki vakit bulup yazın.

    Cevapla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.