Google Analytics Nedir Ne İşe Yarar

Google Analytics Nedir, Google Analytics ile neler yapılır, Google Analytics ne işe yarar, Google Analytics kodu nereye konur

Google Analytics ile ilgili bir yazı hazırlamak zaten planlarımız arasında yer almaktaydı. Ancak sizlerden gelen talep bu konuda daha erken adımlar atmamız gerektiği yönünde olunca biz de bu yazıyı yazmaya koyulduk. Umuyor ve diliyoruz ki birilerinin işine yarasın ve bundan faydalansın.

Önceki yazılarımızdan birisinin başlığı Site Ziyaretçileri ve SEO İlişkisi idi ve ziyaretçi davranışlarını anlama ve analiz etme konusunda Google Analytics uygulamasının ne denli önemli olduğundan söz etmiştir. Bu yazıda konuyu genişletmek, detaylandırmak ve herkesin faydalanabileceği bir kıvama taşımak istiyoruz.

İşe başlarken öncelikle bir Google hesabınızın olması gerektiğini hatırlatalım. Bir Google hesabınız yoksa linki tıklayarak Google Analytics hesabınızı hemen oluşturabilirsiniz ve aynı link üzerinden var olan hesabınızla da giriş yapabilirisiniz.

Resim-1

Resim-1

Bu işlemin ardından Resim-1 de işaretlenmiş bulunan Yönetici sekmesi altındaki Hesap alt sekmesinden yeni hesap oluştur seçeneğini tıklamak ve gereken bilgileri girmek gerekiyor. Bu şekilde bir Google Analytics izleme hesabı oluşturduktan sonra sıra mülk ayarları denilen izlemeyi planladığımız sayfaları uygulamaya tanıtmaya geliyor.

Bunun için Resim-2 de gösterildiği gibi Yönetici sekmesi altında yer alan Mülk alt sekmesini tıklamak ve açılan pencereden Yeni Mülk Oluştur seçeneğini tıklamak gerekiyor.

Resim-2

Resim-2

Bu işlem adımlarının ardından artık bir Google Analytics hesabımız ve bir de bu hesaba bağlı bir mülkümüz oluştu. Şimdi sıra bu mülke ait bir Google Analytics Kodu (izleme kodu) edinmek ve bu izleme kodu aracılığı ile web sayfamıza ait her tür bilginin derlenmesine geldi.

Resim-3 te oluşturduğumuz hesap ve bu hesaba bağlı izleme kodunun nerede bulunduğu işaretlenerek gösterilmiş bulunmaktadır. Artık yapılacak olan işlem izleme kodunun siteye doğru bir şekilde yerleştirilmesi olacaktır.

Resim-3

Resim-3

Google Analytics izleme kodu nereye konur, Google Analytics kodu siteye nasıl yerleştirilir, Google Analytics kodunu hangi dosyaya koymalıyım

Google Analytics izleme kodunu koymak için en uygun olan yer sitenin <head></head> taglarının arası olmaktadır. Eğer WordPress kullanıyorsanız header.php dosyasını açtığınızda bu iki tagı göreceksiniz ve bunun uygun bir bölümüne izleme kodunu yerleştirdiğinizde kodun doğrulandığını göreceksiniz.

WordPress kullanıcıları için header.php içerisine koydukları bu izleme kodu tüm sayfalarının izlenmesine olanak sağlar. Ancak bazı başka sistemlerde kodun tek bir dosyaya yerleştirilmesi tüm sitenin izlenebilir olmasına yetmeyebilir. Bazı php scriptleri buna örnek olarak verilebilir. Bunun için yapılması gereken şey ise kodun izlenmek istenen her sayfaya ayrı ayrı yerleştirilmesi olacaktır.

Google Analytics izleme kodunu yerleştirdik ve doğruladık ama bu kod bize ne sağlayacak diyenler için de birkaç kelam edelim dilerseniz.

Google Analytics izleme kodu nedir ne işe yarar

Resim-4’te geriye doğru son bir aylık döneme ait (bu tarih aralığını dilediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz) günlük ziyaret sayılarının gösterildiği grafik görülmektedir. Biraz daha detaya bakıldığında kullanıcıların oturum sayıları, yeniden gelenler ile ilk kez siteye gelenler ve bu gelişler sırasında ziyaret ettikleri sayfa sayıları gibi çok farklı bilgilere bir bakışta ulaşmanız mümkündür.

Resim-4

Resim-4

Bu verilerin yanı sıra anlık olarak da ziyaretçi sayısı ve davranışlarının izlenmesi ve değerlendirilmesi de mümkündür. Resim-5’te gerçek zamanlı analize ait bir ekran görüntüsü yer almaktadır. Bu grafik aracılığıyla anlık olarak sitede bulunan ziyaretçilerin sayısı, yönlendirildikleri mecralar, hangi anahtar kelime ile geldiği, masaüstü, mobil cihaz veya başka bir yolla bağlanmasına ait veriler gibi çok çeşitli detayların bir arada görülebilmesi mümkündür.

Resim-5

Resim-5

Resim-6 ise yine sizin belirleyeceğiniz bir periyoda ait sayfa ziyaretlerinin detaylarının gösterildiği bir ekran görüntüsüdür. En çok ziyaret edilen sayfalarınız ve buraya geliş ve buradan gidişlere ait çok çeşitli detayları bu şekilde görüntülemeniz mümkün olmaktadır.

Resim-6

Resim-6

Elbette Google Analytics ile yapabileceklerinizin sınırı bu kadar değil. Biz sadece bazı temel özellikleri belirtmek ve maharetlerinin sınırını sizin tecrübelerinize bırakmak istedik.

SEO için adım atmadan önce mutlaka Google Analytics hesabı oluşturup izleme kodunu da sitenize eklemeniz kaçınılmaz bir gerçektir. Elbette başka uygulamalar ve izleme için başka platformlar da bulunmaktadır. Ancak şunu kabul etmek gerekir ki Google ile boy ölçüşmek ve onun eline su dökmek en azından bu gün için pek de olası görünmüyor. Bu nedenle Google Analytics ile yola çıkmak diğer seçeneklere oranla çok daha akıllıca görünüyor.

Bu konuda söyleyecek çok şey olabilir ama biz burada noktalamayı uygun buluyoruz. Sorularınız ve söyleyecekleriniz için iletişim formunu kullanabilirsiniz. Elimizden geldiği ölçüde cevaplamak ve yardımcı olmaktan mutluluk duyarız.

[sc name="paylasbuton"]

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.